Diétázunk? Diétázzunk!!

Fogyókúra, diéta, vagy méregtelenítés? Itt mindent megtalál!

Homoktövis: mindenki egészségére!
 
Az egészséges életmódot kedvelők körében egyre népszerűbb a homoktövis: isszuk, esszük és még a magolaját is hasznosítjuk. De mi fán terem ez a növény pontosan?
 
 

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) sűrű bozótokat alkotó ágas-bogas 2-3 méter magas lombhullató, tövises cserje, narancssárga bogyóterméssel.


Gyümölcse aranyat ér!

A homoktövis termése augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Savanykás gyümölcse dércsípetten - csakúgy, mint a csipkebogyó - válik igazán édessé. A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. E-vitamin tartalma pedig magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Emellett található benne A-vitamin, almasav és mannit, valamint zsíros olajok és flavonoidok.


Mire hat jótékonyan?

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Nyáron kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól. De télen se feledkezzünk meg használatáról! - magas C-vitamin tartalma megvédhet minket a kellemetlen megfázástól.

Hogyan juthatunk hozzá?

Nyersen is ehető, de nem ez a jellemző fogyasztási forma. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A gyerekek leginkább a gyümölcslevet és a dzsemet kedvelik, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezzel a felnőttek is így vannak. Ez a két feldolgozási alak különösen azért kedvelt, mert a homoktövis mellett más gyümölcsök is megjelennek. Igaz, ennek inkább élelmiszertechnológiai oka van, ugyanis a homoktövis gyümölcse - hasonlóan a citromhoz - savas és ezt ellensúlyozni kell más gyümölcsökkel. A kíváncsi, próbálkozó szellemű fogyasztóknak azért mindenképpen ajánlom a bor és a likőr megkóstolását is, igazán finomak!

Goji-bogyó - Lycium chinensis (kínai farkasbogyó)

 

Az utóbbi években jelent meg a magyarországi csomagküldő szolgálatok kínálatában. Elsősorban az emberi szervezetre gyakorolt hatását emelik ki, és a vásárlók többsége is ezen indokok miatt dönt a vásárlás mellett. Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről e gyógyhatású növénnyel.

A cserje eredeti élőhelyén 2-2,5 méter magasra nő, közepes növekedési eréllyel. Júniustól augusztusig virágzik. Egylaki növény (a hím és nőnemű virágok egy egyeden találhatók), a természetben a beporzást a méhek végzik.

A természetgyógyászatban felhasznált része a gyümölcs. Akkor gyűjtik, amikor a gyümölcsök narancssárgára színeződnek és ízük édessé válik.

A nevelése, ápolása könnyű. Az árnyékot nem kedveli, ahogy a szélsőségesen lúgos talajokat sem. Ültessük napos helyre, biztosítsunk neki jó vízelvezetésű talajt. A tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Fagytűrő növény: irodalmi adatok szerint akár a -15 C fokot is képes elviselni.

 

Gyógyhatása, szerepe a természetgyógyászatban

 A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet. Fokozza a férfierőt. Segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket. Segít megelőzni a korai öregedést.
Ráadásul a Goji-ital nemcsak egészséges, hanem finom is. Kifejezetten kellemes íze miatt alkalmas arra, hogy a reggeli juice helyett fogyasszák az egészségük megőrzése mellett kiálló fiatalok, idősek.

Mindenki szeretne örökké, vagy legalább is nagyon sokáig fiatal, fiatalos maradni. Nos, a Goji-bogyó pontosan ezt ígéri. Ahogy a legtöbb ősi, "varázserővel" felruházott gyógynövény, úgy a Goji-bogyó is Ázsiából származik. Állítólag egyes vidékeken akkora jelentőséget tulajdonítanak ennek a növénynek, hogy ünnepségsorozatot rendeznek a tiszteletére. A hollywoodi sztárok is felfedezték már maguknak e növényt, ezáltal is javítva a népszerűségén.

A másik, nem elhanyagolható (állítólagos) hatása a férfi teljesítőképességének növelése.

Tulajdonságai:

  • 18 féle aminosavat és
  • 21 féle ásványi anyagot tartalmaz
  • jó hatással van a szemre
  • késlelteti az őszülést, a hajhullást
  • fiatalossá, életerőssé tesz
  • pozitív hatással van a testsúlykonrollra
  • A,C és E vitamin tartalma kiemelkedően magas
  • óvja a vesét és a májat

Mátyás Ciprián  

Édesgyökér
Glycyrrhiza glabra
L.

(más néven: édesfa, cukorkóró)

Kisebb mértékben termesztett növény. Nálunk nem honos, csak elvadulva fordul elő. Cserjeszerű bokra szembetűnő. Nevét a cukornál sokszorta édesebb gyökeréről kapta.

Származása, elterjedése. Eurázsiái (mediterrán) faj, délkeletre Iránig, a Földközi-tenger vidékétől északra Dalmácián át Magyarországig és Ukrajnáig, keletre Turkesztánig és Afganisztánig terjedt el. Hazánk melegebb tájain elvadulva él.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Felhasználja a gyógyszeripar, az édesipar. Hiánycikk, importja jelentős, annak ellenére, hogy hazánk éghajlati és talajviszonyai megfelelnek termesztésére. Várható hozama a 3-4. évben 4-10 kg nyers, 1,5-3,5 kg száraz gyökér/m2. Glicirhizinsava 3-9% (ez 150-szer édesebb a szacharóznál). Ezenkívül cukrot, keményítőt, nyálkát, keserűanyagot, illóolajat, aszparagint, cseranyagot, gyantát, glikozidát tartalmaz.

Növénytani jellemzői. Évelő pillangós növény. Gyökértörzse vastag, 1-2 m hosszú, több ágú, belőle hosszú (3-5 m) kúszógyökerek (1-3 cm vastag) fejlődnek. Ezekből lefelé járulékos gyökerek keletkeznek. Szára mereven felálló, 1-2 m magas, cserjeszerű, fásodó. Levélzete párosán összetett (hüvelyesekre jellemző). Virágzata laza fürt, a virágok a halványvöröstől az ibolyaszínig változnak. Május-júniusban virít. Hüvelye 2-3 cm hosszú, lapos, 3-5 maggal. Magja kerek, lapított, barnás. Ezermagtömege 100 g.

Élettényezők iránti igénye. Fény- és melegkedvelő, ezért a napsütéses tájak növénye. Szárazon tenyészik, öntözést nem kíván. Mély fekvésű, nyirkos, mészben gazdag, könnyű szerkezetű talajt kedvel (folyók árterülete). Tápanyagigényes.

Változékonysága, fajtái. Hazánkban a leírt fajt ismerjük, ez terjedt el vadon és kultúrában.

Termesztése. Mint évelő növényt a vetésforgón kívül helyezzük el. Talaj-előkészítése az őszi ásás (forgatás vagy mélyszántás), bőséges istállótrágyázás (5-6 kg/m2), kiegészítő vegyes műtrágya (40-50 g/m2) kijuttatása. Szaporítása: az ujjnyi vastag, frissen szedett járulékos gyökerek 15 cm-es darabjait 80 cm sor- és 30 cm tő távolságra duggatjuk, 5 cm-es földréteggel takarjuk. Magját (12-16 db/m2) helyre is vethetjük. Gondos ápolással (öntözés) neveljük. Magja nehezen csírázik. Az édesgyökér 1-2 év alatt behálózza a talajt (terjedő tövű). Különösebb ápolást nem igényel. Szedése: 3-4 éves gyökértarackjait és nem fásodott gyökerét ősszel (esetleg tavasszal) ásóval szükség szerint szedjük. Mosással tisztítjuk, szárítjuk, árnyékban (padláson) tartjuk.

Feldolgozása, hasznosítása. Cserjeszerű bokra iskola-, hobbi-, bemutatókertbe való. Gyökeréért főként gyermekkertekbe ültessük.

A szalmiákcukorkát, valamint besűrített kivonatát, a medvecukrot is édesgyökérből készítik. Felhasználják ezenkívül a barna sörhöz, dohánypácok készítéséhez is.

Természetes gyógynövényként igen értékes. Teakeverékekben ízjavító, nyálkaoldó, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító hatású. Gyomor- és bélfekély gyógyítására is javasolt. Parlagterületeket érdemes vele hasznosítani.

 

 

Cukorkóró
Glycyrrhiza glabra

A hüvelyesek (Leguminosea) családjába tartozik (édesgyökér, édes fa, mézgyökér). Évelő, kúszó növény. A kifejlődött növénynek hosszú, karóalakú főgyökere van, amelyből vízszintesen kúszó tarackok erednek. Ezek hossza több méteres is lehet, vastagságuk 1-3 ujjnyi. Húsos, rostos állományúak, kívül vörösesbarna, belül világossárga színűek, enyhe szagúak, émelyítően édes ízűek. 1-2 m magasra nő, levelei szárnyasan összetettek, akácéra emlékeztetőek. Virágzata felálló fürt, lila színű, nyár közepén virágzik. Termése az akácéhoz hasonló hüvelytermés.

Régen az Alföldön sokfelé elterjedt, 1980-as évektől azonban nagyobb tömegekben csak Békés és Csongrád megyében fordul elő, kertben, parlagokon, vadon. Az öntözésen kívül gondozást nem igényel, az első 1-2 évben ne várjunk gyors növekedést. A tarackokat és a gyökereket a 3. vagy a 4. évben gyűjtsük be, ilyenkor a virágokat vágjuk vissza (ne hozzon termést) így a hasznos édes íz nem fog a termés érlelésére fordítódni.

A kínaiak első nagy füvészkönyvébe 500 éve íródott Pen Cao Csing elsőrendű gyógynövénynek kiemelten foglalkozik az édesgyökérrel, ami azóta is Kína egyik legnépszerűbb növénye. Hippokratész nevezte el GLUKOS RIZÁNAK (édesgyökérnek) köhögés, asztma, légzőszervi betegségek kiváló orvosságaként dicsérte. Tutenhamon sírjába a régészek egy nyaláb édesgyökeret is találtak.

Hildegard gyomor- és szívproblémákra javallotta a XVII. században Angliában Nicholas Culpeper sokféle betegségre ajánlotta (légszomj, tüdősorvadás, csípős vizelet).

Amerikában a népi gyógyászok a menstruációs panaszok kezelésére alkalmazták. A növény még a mai készítményekben is megtalálható. Az édesgyökeret számos kultúra használta a daganatos betegségek kezelésére. Néhányan megemlítik a növény hormonszerű hatását is.

A gyökér glicirizint (a répacukortól 50-szer édesebb) cukrokat, keményítőt, nyálkát, keserű anyagot, kevés illóolajat, aszpargint, cseranyagot, zsírt, gyantát, glikozidot tartalmaz. Ezeknek az anyagoknak tulajdonítható a szervezetre gyakorolt hasznos hatása:

köhögéscsillapító;
fekélyek, gyomorbántalmak, izületi gyulladások kitűnő ellenszere;
herpesz, fertőzések gyógyításakor alkalmazható;
májgyulladás, májzsugor esetén is értek el kedvező hatásokat.

Az édesgyökérről azonban elterjedt egy mondás „jótékony, de vitatott”. 1946-ban az édesgyökérből kivont és sűrített glicirizin az állatoknál és az embereknél egyaránt gyógyította a fekélyt. A bokánál duzzanatot okozott, ami a vízvisszatartás egyik klasszikus tünete. Az idők folyamán a kutatók rájöttek arra, hogy a GHS úgy hat, mint a só és vízháztartást szabályozó mellékvesehormon az ALDOSZTERON. Tünetei: fejfájás, magas vérnyomás, vízvisszatárás.

Előállították azt a kivonatot, illetve sűrítményt, amiből a hormonális mellékhatásokért felelős anyagot eltávolították. Az így kapott gyógyszer már mellékhatásokat nem okoz.

 forrás:Terebess

 

 

Az édesítők királya: a sztívia

Természetes megoldás az édesítőszerek világában! A sztívia levele kb. 30-szor édesebb a cukornál, még oldata és por formája 250-300-szor.

 

Mi is a sztívia?

 

A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Ránézésre nem túl érdekes növény, ennek ellenére a leveles hajtásai édesek. A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer édesebb a cukornál.

 

A növény édes ízét a sok összetevő közül a stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside / a leveleinek akár 13 %−át is kitevő arányú/ .A Stevia édes ízéhez még több glyciside is hozzájárul, rebaudioside A (2−4%), B (nyom), C (1−2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5−1%). Ezen kívül vitamin(C, A)− és ásványi anyag ( cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem elhanyagolható!

 

A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

 

Mivel jobb a sztívia mint a cukor?

 

Tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében. Javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható candida kezelésére is. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

 

Gyulladáscsökkentő

Tudta?
Az USA – valószínű a mesterséges édesítőszerek gyártóinak nyomására – 1991-ben betiltotta a sztívia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel később engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, először bőrregenerálóként, később mint étrend-kiegészítőként.
A sztívia növény mind külsőleg és belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, baktérium-és gombaölő, ezért alkalmas különböző bőrproblémák, kelések, akne, kivörösödések, lábgomba kezelésére. Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést.

Cukorbetegségre

 

Évszázadok óta ismert, hogy a sztívia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek régóta használják, mint édesítőszer. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, de nem helyettesíti a hagyományos kezeléseket.

 

 

 

Fogyás, súlycsökkenés

 

A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is! Kutatások számos eredménye utal arra, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják, plusz kilók lerakódása nélkül. Ha fél órával az étkezések előtt fogyasztjuk, sokkal hamarabb fogjuk a jóllakottságot érezni!

forrás: vitaminsziget.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 10
Heti: 2
Havi: 251
Össz.: 82 772

Látogatottság növelés
Oldal: Egészséges
Diétázunk? Diétázzunk!! - © 2008 - 2024 - dieta.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »